Ontdek de rijke historie van Hafo, de fotowinkel in Den Haag sinds 1916. Van bescheiden begin tot 100-jarig jubileum, lees hier meer!

Hafo Historie: Een Fotowinkel met een Rijke Geschiedenis

Al meer dan een eeuw is Hafo een begrip in Den Haag als dé fotowinkel waar je terecht kunt voor al je fotografiebehoeften. Van een bescheiden begin in 1916 tot ons 100-jarig jubileum in 2016, we hebben een rijke historie waar we trots op zijn.

De Vroege Jaren en Groei

In 1916 startte Jacob Bernard Hijmans een fotobedrijf op de bovenverdieping van een pand in een zijstraat van de Wagenstraat. Twee jaar later opende Hijmans een winkel aan de Wagenstraat 67, waar Hafo zijn thuis vond.

In de jaren 30 kreeg het bedrijf een nieuwe naam, HAFO (Haagse Fotohandel), en werd de leiding overgedragen aan de heer Van Dijk.

hafo historie

De Oorlogsjaren en Herstel

In 1943 werd de zaak overgenomen door de bezetter, en een Verwalter werd aangesteld in zowel de groothandel aan de Muzenstraat 37 als de fotowinkel. Deze periode was een moeilijke tijd voor Hafo en de familie Hijmans.

Helaas overleed Jacob Hijmans op 7 januari 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen. Gelukkig overleefde zijn weduwe de oorlog en zette ze samen met bedrijfsleider Van Dijk de zaak voort. Het was een periode van wederopbouw en herstel na de verschrikkingen van de oorlog.

Door de Jaren Heen

In de jaren die volgden, groeide Hafo uit tot een bloeiende onderneming. De fotografie werd populair bij vele Hagenaars, wat resulteerde in een enorme groei van het bedrijf. Diverse filialen werden geopend, waaronder locaties aan de Fahrenheitstraat, Laan van Nieuw Oost-Indië en Badhuisstraat. Zelfs in Soerabaya, destijds Nederlands-Indië, had Hafo een filiaal. (mocht u daar nog foto’s of documentaie van hebben, horen we graag van u)

Continuïteit en Vernieuwing

In 1972 nam de heer van den Boogaardt de aandelen over van zowel de heer Van Dijk als Maria Hijmans. Twee jaar later werd de zaak overgenomen door Roel Straathof, die op zijn beurt in 1998 de fakkel doorgaf aan zijn schoonzoon Albert van der Meulen.

In 1976 werd het naastliggende pand aan de Wagenstraat aangekocht, waardoor Hafo kon uitbreiden. En in 1980 verrees een nieuw complex op de hoek van de Wagenstraat en Gedempte Burgwal, waar Hafo nog steeds gevestigd is.

100 Jaar Hafo: Een Mijlpaal

In 2016 vierden we ons 100-jarig jubileum, een mijlpaal in onze lange geschiedenis. Al die jaren hebben we ons ingezet om onze klanten te voorzien van de beste producten, advies en service op het gebied van fotografie. We zijn dankbaar voor het vertrouwen dat onze klanten in ons hebben gesteld gedurende al die jaren.

Hieronder artikel uit Den Haag Centraal van 7 juli 2016 van de hand van Idsard Bosman (Haags Gemeentearchief).

hafo historie

Een Blik op de Toekomst

Al met al met een rijke historie achter ons blijven we bij Hafo streven naar vernieuwing en het leveren van hoogwaardige producten en diensten aan onze klanten. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe camera, pasfoto’s nodig hebt of advies wilt over fotografie, ons team van deskundige medewerkers staat klaar om je te helpen.

Ontdek de Hafo Historie

Wil je meer weten over de geschiedenis van Hafo? We zijn altijd op zoek naar meer informatie, vooral over ons filiaal in Soerabaya. Als je hier meer over weet, neem dan gerust contact met ons op. We vinden het geweldig om ons historisch overzicht compleet te maken.

Bezoek Hafo: De Fotowinkel met Erfgoed

Kom langs bij Hafo in Den Haag en ontdek onze fotowinkel met een rijke historie. We verwelkomen je graag in ons pand aan de Wagenstraat, waar je kunt profiteren van onze jarenlange ervaring en expertise op het gebied van fotografie.

Elk jaar proberen we ook weer een originele wenskaart te maken, hier die uit het jaar 2012.

Hafo historie
Terug naar boven