Vuurwerk fotograferen

Vuurwerk fotografie

Het ziet er uit dat het een droge oud en nieuw wordt dit jaar en dan is het een mooie gelegenheid om vuurwerk te fotograferen, maar ook gedurende het jaar zijn er vaak festivals waar je mooi vuurwerk kunt fotograferen zoals bijvoorbeeld het zomer vuurwerk in Scheveningen in augustus.

Hier wat tips als je vuurwerk zou willen fotograferen:

 1. Gebruik een statief en zet de beeldstablisatie uit.
  Omdat je met wat langere sluitertijden gaat fotograferen, kan je het beste een statief gebruiken om bewegingsonscherpte te vermijden.
  Alleen als je tussen mensen staat, kan een statief weleens onhandig zijn en als je in de groothoek stand fotografeert en en de sluitertijd niet te lang maakt kan het wel lukken om toch een goede foto te maken,
 2.  Stel handmatig scherp
  Autofocus heeft vaak moeite met scherpstellen in het donker, gebruik daarom handmatige scherpstelling en zet deze op oneindig.
 3. Langere sluitertijd
  Hier kan je kiezen of wat enkel vuurwerk te fotograferen door rond de 1/15 cq. 1 seconde te gaan belichten of meer vuurwerk door langer te belichten (5 tot 10 seconden). Experimenteer totdat je een instelling gevonden hebt die jij mooi vindt.
 4. ISO waarde
  Deze stellen vaak zo laag mogelijk in bij voorkeur 100.
 5. Diafragma
  Een grote opening zorgt dat er veel licht binnenkomt, krijgen we vaak een heldere lucht daar het vaak mooier is als de lucht wat donkerder is, daarom een is het beter om een kleiner diafragma te gebruiken, hiermee zorgen we ook dat het vuurwerk in de scherptediepte valt.
 6. Controleren
  Kijk af en toe even de foto’s terug op het scherm van de camera. Dan kan je kijken of je tevreden bent met het resultaat en indien nodig nog aanpassen.
 7. Compositie
  Natuurlijk is het mooi om het vuurwerk zo groot mogelijk in beeld te krijgen, maar soms is het ook mooi om juist wat van de omgeving te laten zien.
  Denk bijvoorbeeld aan een hoog standpunt met uitzicht over de stad.
 8. Veiligheid
  Eigenlijk het allerbelangrijkst, let op je omgeving. Tijdens oud en nieuw wordt overal vuurwerk afgestoken en kijk uit dat niemand je raakt met vuurwerk, voor de zekerheid draag ook een vuurwerk bril
Terug naar boven
X