je fotocamera als webcam

Aangezien thuiswerken en virtuele vergaderingen steeds gebruikelijker worden is er een grote behoefte aan webcams en waarom zou je dat niet met je fotocamera kunnen doen? Voordelen van de fotocamera zijn immers vrij duidelijk, minder ruis, betere beeldkwaliteit door een hogere kwaliteit objectief, varatie in lenzen en daardoor opname standpunten en ga zo maar door.
Voorheen was dit niet mogelijk, maar steeds meer camerafabrikanten ontwikkelen software waardoor de systeemcamera wel gebruikt kan worden als webcam.

Hier onder een overzicht van de mogelijkheden per merk:

Videobellen en livestreaming, maar dan beter. Maak van je Canon-camera een webcam en ervaar professionele beeldkwaliteit tijdens je videoconferenties. Woon vergaderingen bij met je collega’s, praat bij met vrienden en familie en blijf altijd verbonden, zelfs wanneer je op reis bent. Download de EOS Webcam Utility-software om aan de slag te gaan.

Stapsgewijze handleiding

Kijk hier welke camera’s ondersteund worden

Download hier de Canon EOS Webcam Utility-software

FUJIFILM X Webcam

Aangezien interconnectiviteit en videoconferenties voor ons allemaal steeds belangrijker worden, is Fujifilm verheugd een eenvoudige, gratis manier aan te kondigen waarop compatibele Fujifilm X-serie / GFX-camera’s als webcams kunnen werken, met een veel hogere beeldkwaliteit dan via traditionele methoden.

Fujifilm X Webcam is er vooralsnog alleen voor Windows-gebruikers.

Ondersteunde modellen: GFX100, GFX 50S, GFX 50R, X-H1, X-Pro2, X-Pro3, X-T2, X-T3 en X-T4

Download de software

Nikon Webcam Utility is software waarmee Nikon spiegelloze of digitale SLR-camera’s als webcam gebruikt kunnen worden. De software, die compatibel is met Windows-computers en voor MacOS

Als antwoord op de stijgende vraag naar webcams, aangezien thuiswerken en virtuele vergaderingen steeds gebruikelijker worden, is Webcam Utility (bètaversie) ontwikkeld om Nikon-fotografen in staat te stellen hun bestaande spiegelloze of digitale SLR-camera als webcam te gebruiken. Gebruikers hoeven alleen de Webcam Utility-software (bètaversie) op een computer te installeren en de compatibele Nikon-camerabehuizing via een USB-kabel aan te sluiten. Ze kunnen dan profiteren van de superieure beeldkwaliteit van hun Nikon-camera en deze als webcam gebruiken.

Ondersteunde camera’s:

Z 7, Z 6, Z 5, Z 50, D6, D850, D780, D500, D7500, D5600

Download de Webcam Utility software voor Windows hier

Download de Webcam Utility software voor MacOS hier

Met de one-stop webcamsoftware van Panasonic kan een compatibele LUMIX-camera worden gebruikt als webcam voor bijvoorbeeld het live streamen van beelden of video conferencing. De camerabeeldenkunnen eenvoudig via een USB-verbinding in optimale resolutie (1280×960 of 1280×720) worden uitgevoerd al naargelang de applicatie voor live streaming of video conferencing.
Hiervoor is geen extra apparaat nodig.

Compatibele modellen: DC-S1H, DC-S1R, DC-S1, DC-S5, DC-GH5S, DC-GH5, DC-G9
*Ook de DC-G100 zal in de toekomst compatibel zijn.

Download de LUMIX Webcam Software (Bèta)

De Imaging Edge-webcamsoftware is een applicatie waarmee een camera van Sony kan worden gebruikt als een hoogwaardige webcam!

Op deze manier kan je je camera gebruiken als een HD-webcam voor live streaming, terwijl je profiteert van de unieke en diverse functies. Andere streaming software zoals OBS is niet meer nodig, sluit gewoon je camera aan op je PC via USB en ga direct live.

Imaging Edge Webcam werkt met alle moderne Sony digitale camera’s vanaf de A7 II, A6100, A6400, RX10 II, RX100 IV of deCybershot HX95
Klik hier voor de systeemvereisten en alle ondersteunde modellen)

De software is in het Nederlands te gebruiken, geschikt voor Windows 10 en gebruikt de ingebouwde microfoon van de PC of een externe microfoon.

Download de Sony Imaging Edge Software

Waar moet je aan denken als je wilt gaan streamen?

Stroomvoorziening
Het meest voor de hand liggend is om de standaard accu’s te gebruiken, maar denk eraan dat het gebruik van het LCD scherm redelijk wat stroom gebruikt en daarom is het het handigst om de camera met een ac adapter op het lichtnet aan te sluiten, dan heb je geen stroomproblemen met lege accu’s e.d. en kan je desgewenst de hele dag streamen.

Achtergrond
Het ligt er een beetje aan waar je aan het streamen bent, maar wil je je collega’s echt je hele huiskamer laten zien?
Plaats een witte egale achtergrond achter je en het beeld wordt automatisch een stuk rustiger om naar te kijken, of wil je juist iets geheel anders?
Neem dan een green screen (chroma groene) achtergrond, veel software kan het groen automatisch veranderen in elke gewenste achtergrond.
p.s. wist je dat we ook vellen van 1.35 bij 1.35 chroma groen verkopen?

Verlichting
Hier staat of valt een goede stream bij. Vaak is de verlichting in de kamer niet goed geschikt om te gaan streamen, het licht valt achter ons, schijnt half in het gezicht of er is gewoon geen goede verlichting. Dit alles is vrij simpel op te lossen door extra licht te plaatsen, bij voorkeur LED verlichting die we in kunnen stellen qua helderheid en kleurtemperatuur. Het mooiste licht verkrijg je door een ringlicht te gebruiken waar je de camera in het midden monteert en zo een mooi egaal zacht licht geeft.

Camera bevestiging
Waar plaats je de camera? Net boven het scherm of links cq. rechts ervan. Genoeg mogelijkheden. Als je de camera op ooghoogte of iets hoger neerzet en dan iets naar beneden laat kantelen, krijg je vaak het mooiste resultaat. Met een compact statief kan je dat vaak goed doen en kan je de camera mooi naast of vlak boven het scherm neerzetten.

Geluid
Meeste camera’s hebben een interne microfoon maar wil je goed geluid is een externe microfoon wel aan te raden. Je kan kiezen voor een richtmicrofoon of een lavalier (daspeld microfoon) om alleen jou gesprek op te nemen en het omgevingsgeluid te blokkeren. Mocht je camera geen microfoon ingang hebben, gebruik dan een lavalier en sluit deze aan op je computer.

Terug naar boven