Polaroid Camera

Polaroid / Instant / Instax Camera

Wie kent het niet, de Polaroid camera, met een klik direct een fysieke foto van een belangrijke gebeurtenis.
Tegenwoordig zijn er vele soorten Instant Camera’s  (foto’s die direct geprint / afgedrukt worden nadat ze zijn gemaakt), zoals bijvoorbeeld de Fujifilm Instax mini, of de  Kodak Minishot maar de bekendste is toch wel Polaroid

Instant polaroid

Veel instant camera’s worden gebruikt op feesten, bruiloften en partijen omdat de gemaakte foto gelijk van een tekst kan worden voorzien en in een boek kan worden geplakt of worden meegegeven aan iemand. Een unieke ervaring.

Instant polaroid

Polaroid

Polaroid werd door Edwin Land in opgericht 1937 en in basis werden er voornamelijk polarisatiefilters gemaakt, hier komt ook de naam polaroid vandaan. In 1943 kwam het idee van een direct klaar camera en in 1948 ging de eerste Polaroid Land camera over de toonbank, nog maar 8 jaar later waren er al een miljoen camera’s verkocht!

Misshien wel de bekendste camera is de Polaroid 600 geweest uitgekomen in 1981 en nog veel te vinden in kringloopwinkels.
In 2008 stopte Polaroid met het maken van polaroid films, maar gelukkig hebben ze in 2009 een licentie verleend aan een bedrijf uit Enschede, die een doorstart maakte van de oude Polaroid fabriek onder de naam ‘The Impossible Project’  waardoor gelukkig de camera’s gebruikt konden blijven.

Vandaag de dag heeft Polaroid de ‘Impossible Project’ weer overgenomen en heten de films weer gewoon Polaroid.

Instax

Fujifilm maakte al in de jaren 70 een kopie van de beroemde SX-70 film en ook werd in de professionele wereld veel de Peel-Off FP100C en PF100B gebruikt als test materiaal om te kijken of alles goed ingesteld stond. Eigen instant camera’s maakte Fujifilm ook onder de naam Fotorama, maar eind jaren 90 kwam de eerste Instax camera op de markt.

Tegenwoordig zijn Instax camera’s in alle soorten en kleuren te verkrijgen, denk maar aan de Wide, mini of de Square.

Hieronder een kleine selectie instantcamera´s:

Instant polaroid