Multi Aspect Sensor

Veel verwarring bestaat er over het Multi Aspect fotograferen. Meeste mensen nemen aan dat er gewoon in het beeld gesneden wordt en dat ze daardoor veel beeldkwaliteit verliezen. Het klopt dat er iets gesneden wordt, alleen met een minimaal verschil.

Zoals je in onderstaande afbeelding ziet, is de sensor groter dan benodigd. Dit is gelijk het verschil van totale pixels en effectieve pixels, kijkend naar bijvoorbeeld de Panasonic DC-LX100II heeft deze camera 20 miljoen pixels en gebruikt er effectief 16.8 miljoen.

multi-aspect-image-sensor

Terugkomend bij de Panasonic DC-LX100 II als voorbeeld, bij 4:3 gebruiken we 4736 x 3552 pixels (16. miljoen) en bij 3:2 is dit 4928 x 3288 pixels (16.2 miljoen) een zeer klein verschil en eigenlijk verwaarloosbaar.

Het mooie is dat als we kiezen voor 4:3, 3:2 of 16:9 de diagonale beeldhoek blijft gelijk (ongeveer 24mm). We kunnen dus zeggen dat iedereen zijn eigen voorkeur qua aspect ratio in kan stellen, zonder een verlies van kwaliteit of beeldhoek. Ideaal dus als u de camera gebruikt naast een andere camera, waar het aspect ratio niet veranderd kan worden, zodat al uw beelden een gelijke uitsnede hebben.

Terug naar boven
X