Lomography

Lomography

Wat is Lomography of Lomo?

Iedereen die analoog fotografeert heeft wel eens gehoord van Lomo of Lomography. Maar waar staat dat nu eigenlijk voor? Lomography is analoge, experimentele en creatieve fotografie met ouderwetse, analoge camera’s. In tegenstelling tot de scherpe beelden die door moderne digitale camera’s worden geproduceerd, produceert Lomo soft-focus beelden in levendige kleuren. Films worden op traditionele wijze in een fotolaboratorium ontwikkeld.

De historie van Lomography

De allereerste Lomo camera, de Lomo LC-A stamt uit 1984 en werd geproduceerd in St. Petersburg in de toenmalige USSR. Eerst alleen voor de russische thuismarkt, maar de populariteit verspreidde zich al snel naar toenmalig communistische landen zoals Polen, Tsjechoslowakije en Cuba.

Tijdens een tour in Wenen ontdekte een groep jonge studenten de Lomo LC-A en begon ermee te fotograferen vanuit de heup, na de reis zagen de foto’s er super uit. De belangstelling voor het mysterieuze Sovjet-juweel groeide snel.

In 1992 werd uiteindelijk de beslissing genomen om de Lomographic Society International (LSI) op te richten. Tijdens de zomer werden de legendarische “10 Golden Rules of Lomography” geschreven.

In de loop der tijd volgden meer verschillende Lomocamera’s en later zelfs verschillende soorten films met elk hun eigen eigenschappen.

Lomo

10 Golden Rules of Lomography

De gouden regels van Lomo

  1. Neem je camera overal mee naartoe
  2. Gebruik het op elk moment – dag en nacht
  3. Lomografie is geen inmenging in je leven, maar een onderdeel ervan
  4. Probeer vanuit je heup te fotograferen
  5. Benader je fotografische objecten zo dichtbij mogelijk
  6. Denk niet tijdens het fotograferen
  7. Fotografeer snel
  8. Je hoeft niet van tevoren te weten wat je op film hebt vastgelegd
  9. Achteraf ook niet
  10. Negeer regels als je wilt

Eigenlijk de belangrijkste les. Het leven gaat over trouw blijven aan jezelf, niet toegeven aan regels en voorschriften of voldoen aan normen. Het is tijd om je eigen versie van Lomography te ontdekken en foto’s te maken die uitdrukken wie je bent, niet wie je wordt verteld te zijn.

Laat je diepste verlangens de vrije loop, stop nooit met bewegen, stop nooit met lomograferen; geloof in jezelf, focus op de belangrijke en minder belangrijke dingen, geniet van het leven in al zijn variaties, vergeet de camera in je hand en schiet tot je ogen gloeien!

Bekijk hier voorbeelden van Lomography films

Lomo – Keeping film alive!

Lomography komt steeds weer met nieuwe of aangepaste versies van bestaande Lomo film. In 2021 kreeg de Lomo Metropolis een geheel nieuwe look. Ook 110 films werden in diverse soorten uitgebracht, zodat je ook je 110 camera weer van zolder kon halen. Je hebt nu in kleur, zwart/wit de keuze voor 135 (kleinbeeld 35mm), 120 (rolfilm) of 110 film, genoeg soorten dus.

Terug naar boven